Skip to content

Ditt nya
@daca-konto
Kommer snart

Säker IT-miljö

När du arbetar på ett jobb så får du ett dator-konto och passerkort som du behöver för att kunna göra ditt jobb. En ansvarig ser till att du får tillgång till allt som hör till den tjänsten, och inte tillgång till det som du inte ska ha tillgång till. När du slutar så försvinner din behörighet till allt detta genom ett enda “knapptryck”.

Samma säkerhet behöver vi i D.A.C.A.

Säkert för skyddslingar och members

Alla medlemmar kommer få nya @daca.nu-användarkonto som ersätter det konto du har nu på www.daca.nu. Se det nya @daca.nu-kontot som ett arbetskonto. Detta ökar vår säkerhet och vi ser till att rätt personer har tillgång till rätt saker.

Det nya kontot kommer bli ett krav för alla medlemmar och är det enda som kommer kunna användas för att komma åt D.A.C.A-relaterat material, så som skyddslingsdokument och andra filer.

Känd & stabil plattform

Vi kommer använda plattformen Google Workspace. Den har massor med funktioner men vi börjar med det som är viktigast för oss just nu.

Detta är en betaltjänst som vanligtvis kostar 60-120 kr/användare/månad. Vi får det gratis av Google för att vi är en hjälporganisation.

Säker inloggning

Nya konton med 2-faktors-autentisering*.
Du kommer behöva din telefon för att bekräfta din identitet när du loggar in.

*2-faktors-autentisering
(även känd som 2FA)

Alla använder vi lösenord på nätet. Vi har flera olika konton där vi loggar in med vår mailadress och ett lösenord. Alla vet att det är viktigt med ett starkt lösenord. Men det är svårt att komma ihåg sina lösenord till alla konton och därför används ofta samma eller liknande lösenord.

Även om du använder starka lösenord och byter de med jämna mellanrum så finns det fortfarande stora möjligheter för en angripare att komma åt dessa uppgifter på olika sätt.

Ett sätt att lägga på ett extra lager av säkerhet till dina konton är att använda 2FA. 2FA innebär ett extra krav utöver ditt lösenord som visar på att du verkligen är du. 2FA kräver ”något du vet” som ditt lösenord och ”något som du äger” exempelvis din telefon. När du har skrivit in det korrekta lösenordet första gången så skickas en verifikationskod till dig via SMS. Du kan välja att lita på din telefon och/eller dator så att du inte behöver få en kod i telefon varje gång.

E-postadress

Med nya användarkonton så kommer alla medlemmar få en [patchnamn/namn]@daca.nu-mailadress.

Endas fullvärdiga members kan använda mailen externt (utanför D.A.C.A). Prospects får också en mailadress som endast kan användas inom D.A.C.A.

All mail-kommunikation som hör till D.A.C.A kan (och bör) ske via denna nya mailadress. Detta kan förhoppningsvis vara en del i att ge oss en mer professionell framtoning.

Filhantering

Säker hantering av alla filer där vi begränsar så att ingen utifrån kan komma åt de viktiga filerna. Vi hanterar, med styrda behörigheter, vilka filer som kan delas utanför D.A.C.A. Allt detta sker i Google Drive.

Hur gör jag nu?

  1. Du kommer få ytterligare ett email med mer ingående information om hur du ska göra (steg-för-steg-information)
  2. I samband med det kommer du även få ett separat email med nya inloggningsuppgifter
    Har du redan loggat in på ditt nya konto kan du bortse från detta.
  3. Medan du väntar på dessa email kan det vara bra att ladd ner dessa appar på din telefon. Dom kommer du behöva använda framöver.

Appar att ladda ner

google-mail

Hantera mail och chatt

google-drive

Hitta & hantera filer

google-docs

Redigera skyddslings-loggar.

google

Hantera säkerhet till ditt konto.
Få meddelande för 2FA.

För mer info

Shorty

0727-10 27 36
shorty@daca.nu